Αναγγελία

Αναγγελία του Olympus Mythical Trail στις 17.11.2011


Φίλοι συναθλητές των βουνίσιων μονοπατιών

Η ελληνική κοινωνία ζει σήμερα κρίσιμες στιγμές, ενώ το μέλλον διαγράφεται ζοφερό και η οικονομική κρίση μεταμορφώνεται σταδιακά σε κοινωνική. Μέσα σ αυτό το σκοτεινό τοπίο, το ηθικό των πολιτών κάμπτεται μέρα με τη μέρα, καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται για όλους, δημιουργώντας αδιέξοδα στην προσωπική, επαγγελματική και οικογενειακή ζωή μας.

Μπορεί να ακούγεται αδόκιμο αυτό το προοίμιο για το λόγο της σημερινής μας επικοινωνίας αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό και εκφράζει βαθιά το κοινό αίσθημα των συμπολιτών μας. Σε τέτοιες μέρες όλοι αναζητάμε μια ελπιδοφόρα είδηση, μια όαση στην έρημο. Ο χώρος που αγαπάμε και μας ενώνει, το τρέξιμο στα βουνά, είναι η δική μας όαση, και κάθε νέα πρόκληση εκεί είναι μια ακόμα ανάσα, μια ακόμα ελπίδα. Κι όσο αντίξοες κι αν είναι οι συνθήκες που ζούμε, οι καινούργιες προκλήσεις είναι ανάγκη να προχωρούν.

Εδώ και αρκετούς μήνες γίνεται προσπάθεια να σχηματοποιηθεί η ιδέα ενός αγώνα ορεινού τρεξίματος μεγάλης διάρκειας στον Όλυμπο. Ένας αγώνας ultra-trail στο διάσημο ελληνικό βουνό, αποτελεί κάτι παραπάνω από ένα αθλητικό γεγονός, κουβαλώντας πάνω του το βάρος του μύθου, που έκανε γνωστό τον Όλυμπο στα πέρατα του κόσμου. Το σχέδιο της δημιουργίας αυτού του γεγονότος προχώρησε κι έχω σήμερα την τιμή να σας ανακοινώσω ότι το ερχόμενο καλοκαίρι θα είναι πλέον γεγονός. Έτσι, το «βουνό των θεών» αποκτά το δικό του ultra-trail.

Το γενικό περίγραμμα αυτού του νέου αγώνα, του οποίου λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν μέχρι τις αρχές του 2012, θα χαρακτηρίζεται από τον ψηλό βαθμό τεχνικής δυσκολίας, το ύφος περιπέτειας, τη σκληρότητα της δοκιμασίας, την έντονη επαφή του αθλητή με το μεγάλο υψόμετρο, το φως και το σκοτάδι, τη ζέστη και το κρύο. Η συναρπαστική διαδρομή του θα συνδέει γνωστές και άγνωστες περιοχές του βουνού, ανάμεσα σε μοναδικά τοπία και θα δώσει την ευκαιρία στους αθλητές να ζήσουν μια συνολική εμπειρία, που μπορεί να διαρκέσει ακόμα και δύο νύχτες! Οι ψηλές απαιτήσεις του αγώνα θα περιορίσουν αναγκαστικά το εύρος των αθλητών που θα μπορούν να πάρουν μέρος, όμως οι μεγάλες προκλήσεις απαιτούν αφοσίωση και μακρόχρονη πνευματική και φυσική προετοιμασία.

Δεν είναι του παρόντος να αναλυθούν τα χαρακτηριστικά του αγώνα, όσο είναι ανάγκη να τελειώσει η παρατεταμένη φημολογία και να ξεκινήσει η πραγματική δουλειά της οργάνωσης αλλά και της προετοιμασίας των αθλητών. Εκείνο που θα πρέπει να γίνει ωστόσο από σήμερα γνωστό, είναι ότι ο αγώνας αυτός των 100 χιλιομέτρων, θα ξεκινήσει την παρθενική του πορεία τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο 29/30 Ιουνίου 2012, όπως και ότι φορέας υλοποίησης του σχεδίου θα είναι η Adventure Zone, με τη βοήθεια ένθερμων φίλων της ιδέας και με οικονομική αυτοτέλεια, μακριά από τις επιλήψιμες οικονομικές εξαρτήσεις από την πολιτεία. Σ αυτό το σχέδιο, αναλαμβάνω ακέραιο το βάρος της ευθύνης και υπόσχομαι να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ο νέος αγώνας να βρει τη θέση που του αξίζει στις καρδιές των αθλητών που πιστεύουν στις μεγάλες και αυθεντικές προκλήσεις, στη φιλοσοφία της περιπέτειας και των ορίων, που ποτέ δεν θα μάθουμε που φτάνουν.

Φίλοι συναθλητές

Σε εποχή οδυνηρή για όλους μας, ειδήσεις όπως αυτή χρειάζεται να ακουστούν όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται. Ελπίδα όλων μας είναι να εμπνεύσουμε κι άλλους ανθρώπους να βρουν νέους στόχους, και να αντλήσουν νέες δυνάμεις μέσα από σπουδαίες δοκιμασίες. Ο δρόμος είναι τώρα πια ακόμα πιο μακρύς και πιο ανηφορικός για όλους μας, μα μόνο οι μεγάλες δοκιμασίες μπορούν να μας αποζημιώσουν με πραγματική αυτογνωσία και δύναμη.

Αυτόν το δρόμο επιλέξαμε και σ αυτόν θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε…

Σας ευχαριστώ

Λάζαρος Ρήγος